Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

                  Siniviiriäisten asumus ja sen sisustaminen

Häkki:
Koska siniviiriäinen liikkuu ja kipittelee aktiivisesti maata pitkin kannattaa linnuille varustaa häkki jossa on mahdollisimman paljon pohjapinta-alaa. Minimisuositus viiriäispariskuntaa kohden on 100cm x50cm, mutta mieluusti saa tilaa olla enemmänkin. Myös korkeutta on hyvä olla riittävästi - vähintään 50 cm, mutta mielellään huomattavasti enemmän (n.1m) - sillä hypähtäessään ilmaan siniviiriäinen voi loukata päänsä pahasti tai pahimmassa tapauksessa jopa taittaa niskansa osuessaan häkin kattoon. Itse olen ratkaissut ongelman rakentamalla häkkeihin kangaskatot, jolloin ei ole vaarallista vaikka linnut joskus siihen törmäilevätkin. (Klikkaamalla kuvia saat ne suuremmaksi.)

kangaskatto                                                                          Poikashäkki
                 

Häkin voi rakentaa joko rakentaa itse tai sen voi sisustaa myös isoon kani-/jyrsijähäkkiin. Itse rakensin poikashäkkini entisen kani-/jyrsijähäkin pohjaan (kuva yllä oikealla)  Poistin yläosan kokonaan ja tein tiheästä verkosta seinät sekä kankaasta katon. Onkin tärkeää huomioida, että verkon silmäkoko ei ole liian suuri. Siniviiriäisen pää mahtuu läpi yllättävän pienestä aukosta. Omissa häkeissäni olen käyttänyt verkkoa, jonka silmäkoko on 0,7 cm.

Sisustus:
Myös häkin sisustamisessa kannattaa ottaa huomioon turvallisuus. Sen lisäksi tietysti myös sisutuksen esteettisyys ja käytännöllisyys. Itse olen käyttänyt sisustukseen runsaasti tekokasveja antamaan vehreyttä ja tunnelmaa mutta myös oikeita, myrkyttömiä kasveja voi käyttää. Pohjamateriaaliksi käy mainiosti vaikkapa puuhake tai puupelletti - sahanpurua ei kannata käyttää, sillä se pölisee liikaa. Myös olki käy häkin pohjalle mutta ehkä mieluummin yhdistettynä jonkun muun kanssa.
Varsinaiseksi sisustukseksi on hyvä laittaa linnuille erilaisia koppeja ja piiloja, joihin ne halutessaan voivat mennä.

Koppi                                                                                  Talo
               

Vaikka siniviiriäiset eivät lennä, ne tykkäävät kiipeillä erilaisille tasoille. Omassa häkissäni onkin pieni parveke, jonne ne pääsevät kiipeämällä kapulaportaita pitkin. Kapulaportaat olen itse tehnyt pajunoksista. Nämä portaat ovat tirpoilleni todella mieluisat ja niitä pitkin juostaankin päivittäin ylös ja alas lukemattomia kertoja :)

Portaat                                                                                Olkipallo
               

Siniviiriäiset rakastavat hiekkakylpyjä ja niillä täytyykin olla mahdollisuus kylpeä, sillä näin ne hoitavat ja puhdistavat ihoaan ja sulkapukuaan. Hiekkakylpyastiaksi käy mikä tahansa tarpeeksi laakea astia. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon että rapatessa roiskuu, joten jonkin verran reunoja astiassa on hyvä olla. Kylpyhiekkana olen käyttänyt rautakaupoista saatavaa hiekkapuhallushiekkaa.

Pikkukukko kylvyssä                                                          Aahhh! Mikä nautinto!!  :D                                                  

Ruoka- ja juoma-astiat ovat luonnollisesti oleellinen osa häkin sisustusta. Ruoka-astiaksi käy tietysti ihan eläinkaupoista saatavat linnuille suunnitellut astiat, mutta itselläni on käytössä aivan tavallisesta päivittäistavarakaupasta hankitut keramiikka-astiat. Siemenille ja muulle kiinteälle käytän ns. "oliiviveneitä"  jotka olen todennut ihan toimiviksi. Myös vesi tarjoillaan meillä avoinaisesta keramiikka-astiasta, mutta toki eläintarvikeliikkeiden juoma-automaatit käyvät tähän tarkoitukseen.

               


©2019 Pikkuviirut - suntuubi.com