Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

                     Siniviiriäisten ravinto ja ruokkiminen

Siniviiriäisten ravinnoksi käy oikeastaan lähestulkoon melkein mikä tahansa kasvi- tai eläinperäinen ruoka, joka on myrkytöntä ja suolatonta eikä liian rasvaista. Mieluista ruokaa ovat mm. erilaiset siemenet, tuoreruoka ja jauhomadot. Tietenkin yksilöllisiä makuja on monelaisia, eikä kaikki toki linnuille edes kelpaa. Tässä alla esittelen mitä kaikkea meillä syödään.

Siemenet ja täysrehut

Punaheltta - kananruoka:
Maatalouskaupoissa myytävä Punaheltta on mainio täysravinto siniviiriäisille. Sitä myydään kylläkin vain isoissa säkeissä, mutta jos sattuu tuntemaan jonkun joka omistaa kanoja niin kannattaa kysyä saisiko häneltä ostaa pikkupussukan. Ja kyllä tuo iso säkkikin säilyy aika kauan käyttökelpoisena, eikä maksa aivan maltaita jos sellaisen haluaa ostaa.
Punaheltta on sellaisenaan rakenteeltaan hieman liian karkeaa siniviiriäiselle, mutta sen voi näppärästi jauhaa pienemmäksi vaikka tehosekoittimella tai tehdä kuten minä; hieron perunanuijalla rakeet muovikulhossa jauhemaisempaan muotoon.
Omilla linnuillani on Punahelttaa tarjolla jatkuvasti.

Peipon siemensekoitus:
Toinen ruoka, jota viiruillani on kokoajan tarjolla on peipoille tarkoitettu siemenseos. Sitä löytyy yleensä isommista marketeista lemmikkieläinten ruokaosastolta tai lemmikkitarvikeliikkeistä. Hinnaltaan peipon siemensekoitus on yleisesti ottaen aika edullista ravintoa, mutta hinta vaihtelee jonkun verran ostopaikasta riippuen. Ravintoarvoltaan siemensekoitus ei kuitenkaan yksin riitä kattamaan viiriäisten ravinnontarvetta, sillä siinä on liian vähän proteiinia.


Pellavan- ja seesaminsiemenet:
Näitä siemeniä saa ostettua aivan tavallisesta ruokakaupasta. Varsinkin nuo seesaminsiemenet maistuvat omille tirpoilleni hyvin. Myös näitä on tarjolla lähestulkoon jatkuvasti.

Hirssintähkä:
Hirssintähkiä myydään ruokakaupoissa sekä eläintarvikeliikkeissä. Niissä riittää nokkimista useammalle päivälle.

Kuvassa ylimpänä peipon siemensekoitusta,
hirssintähkä jonka alla olevassa astiassa jauhettua Punahelttaa sekä pienessä purkissa seesamin- ja pellavansimeniä.

             ---------------------------------------->Tuoreruoka:

Tuoreruuaksi siniviiriäisille voi tarjota erilaisia kasviksia, juureksia ja hedelmiä. Ainakin omien viirujeni ehdoton suosikki on tuorekurkku. Myös salaattia ja parsakaalta linnut nyppivät mielellään. Niille voi koittaa tarjota myös tomaattia, omenaa, erilaisia hedelmiä ym. Kokeilemalla selviää mikä niille maistuu.

Ruoansulatushiekka on erittäin tärkeä osa siniviiriäisten ruokintaa. Sen avulla viiriäinen sulattaa syömänsä kovakuoriset siemenet, sitä onkin oltava saatavilla koko ajan. Ruoansulatushiekkaa saa ainakin eläintarvikeliikkeistä.

Kalkki kuuluu nyös olennaisesti varsinkin kanojen ruokavalioon. Sitä tulisikin olla jatkuvasti saatavilla, sillä kanat tarvitsevat runsaasti kalsiumia munantuotantoon. Omille siniviiräiskanoilleni se maistuu kaikista parhaiten jauhettuina munakuorina. Kalkkia voi ostaa myös valmiina jauheina tai vaikkapa seepiansuomuina, jotka sitten jauhetaan siniviiriäisille. Myös keitettyjä kanan/viiriäisenmunia voi antaa.

Jauhomadot ovat suurta herkkua!! Niitä voi ostaa eläinkaupoista ihan elävinä (ja kasvattaa myös itse) tai sitten purkitettuna. Itse syötän viiruilleni säilykejauhiksia joita tilaan nettikaupasta. Jauhomatoja kannattaa tarjoilla vain herkkuna muutaman kerran viikossa, sillä ne ovat aika tuhtia tavaraa. Jauhomatojen avulla on hyvä myös opettaa viiriäisiä syömään kädestä, sillä ne ovat niin suurta herkkua että ujoinkin tirppa tulee ne hakemaan kädestä kärsivällisellä totuttelulla :)

©2019 Pikkuviirut - suntuubi.com