Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

SINIVIIRIÄINEN  (COTURNIX CHINENSIS)

Siniviiriäinen -  toiselta nimeltään kiinankääpiöviiriäinen - on maailman pienin kanalintu. Kooltaan se on jokseenkin varpusen luokkaa.  Luonnonvaraisena sitä esiintyy Intiassa, Etelä - Kiinassa, Indonesiassa, Australiassa ja Uudessa - Guineassa.
Suomessa se on vielä ainakin toistaiseksi aika harvinainen laji lemmikkilintujen joukossa. Mutta toivottavasti tämä veikeä pieni kanalintu löytää tiensä entistä useamman suomalaisen lintuharrastajan sydämeen.
Siniviiriäisen keskimääräinen elinikä on kukoilla 4-5 vuotta, kanoilla 3-4- vuotta. Mutta onpa maailmalla tiedossa joitakin kukkoja jotka ovat eläneet jopa 9-vuotiaaksi. Värimuunnelmia on lukuisia aina hopean ja suklaan värisistä valkoisiin.

Luonteesta ja elintavoista

Siniviiriäinen on aktiivinen ja vilkas lintu, joka mennä viipottaa touhukkaasti häkkinsä pohjalla tonkien ja etsien syötävää alustasta. Se ei varsinaisesti lennä, mutta pyrähtelee kyllä satunnaisesti mm. säikähtäessään. Se tuntuisi olevan luonteeltaan myös aika utelias ja sen saakin kesytettyä syömään kädestä (ja kiipeämään sille) kärsivällisellä harjoittelulla ja herkkupaloilla.

Siniviiriäiset eivät ole onnellisia yksin ja niitä tulisikin olla aina vähintään kaksi. Häkistä riippuen sopiva laumakoko on 1-3 kanaa yhtä kukkoa kohti. Kahta kukkoa ei kannata laittaa kanalauman sekaan, sillä kukot voivat pahimmassa tapauksessa jopa tappaa toisensa tapellessaan haaremin herruudesta. Kaksi kukkoa saattavat kyllä tulla keskenään toimeen jos kanoja ei ole lähettyvillä. On todella suloinen näky, kun pieni lauma asettuu tiiviisti  pyrstö pyrstöä vasten nukkumaan pieneksi kasaksi häkin lattialle :)  Siniviiriäinen ei nimittäin kanan tapaan istu orrella.

Siniviiriäinen on lemmikkinä helppohoitoinen ja siisti lintu. Se ei haise, eikä sotke ympäristöään niin paljon kuin monet lentävät lemmikkilinnut. Se ei myöskään ääntele niin paljon kun useimmat lintulajit. Toki se seurustelee lajitovereidensa kanssa pienellä piipittävällä äänellä ja kukko saattaa toisinaan kiekaista komeasti. Mutta yleisesti ottaen äänet eivät ole mitenkään erityisen häiritseviä ja varsinkin yöaikaan meidän “kanalassa” ainakin nukutaan ihan kiltisti.©2019 Pikkuviirut - suntuubi.com